VIDEO | Iancu Guda, despre dorința de a avea o mașină: „Dacă nu mergi mai mult de 1.000 de km pe lună, nu ai nevoie” / „Îți iei ce îți permiți”

Publicat: 22/10/2023, 12:43

Iancu Guda, realizatorul emisiunii ”Banii în mișcare” de la Digi24 și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Expertul a vorbit despre dorința românilor de a deține o mașină, chiar dacă nu au nevoie neapărat de ea.

„Îți iei ce îți permiți. Depinde ce mașină nouă, depinde ce SH, depinde de la cine. Am nevoie? Sunt 9 milioane de mașini înmatriculate în România, la o populație adultă de 10 milioane.

„Dacă nu mergi 1.000 de km pe lună…”

Atunci de unde avem 9 milioane de mașini? Sunt soț, soție. Mulți cumpără mașini fără să aibă nevoie. Și sunt bani blocați pentru confort aiurea, care se pot dubla la fiecare 10 ani și dacă ai dat 10.000 de euro pe mașină, te costă 80.000 de euro.

Dacă nu mergi 1.000 de km pe lună, în medie, nu ai nevoie de mașină. Poate ai nevoie, dar e mai ieftin să iei Uber sau taxi. Dacă faci un calcul, pierzi din prețul de revânzare și prețul de achiziție, combustibil, asigurare, cauciucuri, reparații, mentenanță, amenzi, accidente etc…calculat, în medie, la cât costă un taxi, pe km, break even, dacă nu faci 1.000 de km pe lună, e mai ieftin să iei taxiul.

Apare problema cât faci în afara orașului. Din păcate infrastructura nu ai alternativă, să mergi cu un tren în condiții bune, poate doar spre Brașov sau Constanța sau nu mereu mergi într-o destinație cu aeroport, să mergi cu avionul.

Totul pleacă de la a fi capabil să faci diferența între nevoie și dorință. Adulții blochează bani pentru dorințe. Cât mergeți pe lună? În oraș, mergeți cu taxiul. Dacă mergi mai mult de 1.000 de km, mașina să nu depășească 10% din avuția familiei.

„Păi tot ce avem noi e casa și mașina?”

Tot ceea ce deții tu, minus datorii, să zicem 50.000 de euro, îți permiți o mașină de 5.000 de euro.

Sigur că la început ești în stadiul de acumulare, dar dacă o faci de o manieră echilibrată, pas cu pas, și economisești și investești și dublezi banii la 10 ani, vei ajunge la 40-45 de ani casa în care stai să nu reprezinte mai mult de 35% din tot ceea ce ai. Și mașina pe care o conduci 10%.

Dacă ar fi mai mult, 45% în total, cât ar fi…60-70? Păi tot ce avem noi e casa și mașina? E cam o stare de dependență, disconfort, nu avem nimic pus deoparte?

Nu e ok. La români, casa și mașina 80%. Dublu față de… Câteodată nu avem nevoie… Mașina pe care o conducem să nu depășească 10% din avuția familiei.

„Poți merge și cu taxiul, până la urmă”

Dacă o luăm pe credit să nu depășească 10% din venitul lunar. 25% e rata la bancă, chiria, casa în care stau, mașina 10%.

Apoi, dacă pot să o cumpăr mașina cât mai mult cu banii în avans, măcar jumătate. 5.000 avans, 5.000 credit. Când iei pe credit, vine plăcerea mai întâi și riscul și efortul ulterior. Ajungi să supradimensionezi. Hai să pun și opțiuni…

Când pui banul jos, efortul a fost în spate, ții de bani. Cât costă încălzirea în volan? Îmi pun mănuși, că voi folosi doar iarna, 3 luni. Mașina, să nu depășească 10% din avuția lunară a familiei. Și jumătate din prețul de achiziție cash, în avans. Și să mergi peste 1.000 de km, go 4 it, să ne bucurăm de muncă, să avem un confort.

Față de transportul în comun, e un confort, dar poți merge și cu taxiul, până la urmă, te ocupi și de altele, mai dai un telefon etc”, a spus Iancu Guda.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?